vineri, septembrie 17

Nea Costică se supără




...dacă-i spui că-i ceva în neregulă în ograda lui. Nea Costică e o persoană cât se poate de reală şi nu diferă prea mult de restul de vasluieni locuitori la casă pe pământ. Btw şi cei de la bloc se supără dar în alte coordonate care nu privesc textul de faţă.
Nea Costică ţine unu-doi câini ; în lanţ, ca tot românu, să nu i se c...prin toată curtea. Să nu-i strice roşiile, că fără roşii e ruşine să stai la casă. Câinele se ţine în lanţ de juma de metru, se duce la plimbare juma de oră pe săptămână (nea Costică e generos, alt vecin, vasluian din naştere, a băgat un căţel în lanţ şi s-a preocupat doar să-i lărgească zgarda). Câinele este dispreţuit, lăsat să latre de urât şi bătut când ai istericale pe fond de alcool.
Da...nu poţi să-i spui : « dragă, nenoroceşti frumuseţe de câine, are şi el un suflet, poate fi dresat să se poarte bine, să nu-l mai chinui în lanţ, civilizat etc. » Ba da, cineva a putut, vedeţi că ştiţi, a vorbit ca de la om la om. Şi ce credeţi că s-a întâmplat ? a dat drumul nea Costică la frumuseţe de caniş în curtea lui preţioasă ?
Aţi ghicit....nooooooooo. Cine, el ?
Ce face nea Costică dacă se supără ?
Păi el nu-i din ăia să te înjure sau să sară Doamne fereşte, la argumente pe bază de par şi muşchi(nu v-am spus că suntem vasluieni ?) Dar ştie să-ţi facă viaţa acru-amară. Poate să-şi strige în mijlocul curţii lui, cu acustică excelentă (muzica urlată, eufemism pentru kitchul popular e o dovadă în plus), poate să-şi exprime părerea lui despre tine , ce ţi-e mai drag şi obiceiurile care te definesc ca persoană diferită de persoana lui, cu o ironie tipic ţărănească, pe care el o găseşte sclipitoare. Poate să-ţi bage strâmbe pe la cunoscuţi şi te trezeşti că nu ştii de ce nu te mai salută vecinu de la colţ. Poa’ să se pişe pe gard. Da, e şi gardul lui dar miroase şi la tine şi asta e o victorie.
Poate să-ţi facă mizerii, cu alte cuvinte –în spiritul sfintei sale dreptăţi care este sfântă pentru că – şi aici trebuie folosit un font bolduit, cu caractere mai mari –Nea Costică nu greşeşte !!
Nea Costică e mai ceva ca Chuck Norris (cacofonia intended, e un gen pe care el îl apreciază).O observaţie fină n-o aude, una mai de la obraz îl atinge la bărbăţie. Nu te pui cu bărbăţia unui supererou. Care, se ştie, nu are carte, nici logică. Bărbăţia.
Nu-i poţi spune lui Chuck Norris că greşeşte : Chuck Norris e adevărul suprem.
Se petrece ceva urât în ograda lui nea Costică ? Există câteva posibilităţi (chucknorrisme) :
-nu se petrece nimic rău în ograda lui nea Costică ;
-tu nu înţelegi ce se petrece în ograda lui nea Costică ; dacă o să aibă bunăvoinţă, o să-ţi explice el ; oricum, eşti un tâmpit ;
-altcineva a făcut ceva rău în ograda lui nea Costică ; subvariante :
            -n-a ştiut ;
            -n-a avut timp să repare ;
            -de ce să repare el ce strică alţii;
            -are probleme importante pe cap, să se ocupe fimeia ;
            -de ce nu vede nimeni că-i e casa curată şi că e meseriaş isteţ ;
-gura mamii lui de câne, las’ că-l omor eu într-o zi şi-am terminat.
-ai ceva cu el, cu nea Chuckcostică – rea mai e lumea asta, frate ; păi să nu-ţi vină să bei ?
şamd
Nea Costică e eroul nostru naţional, acumulează toate stereotipurile culturii noastre eminamente balcanice şi ţărăneşti. Mi-am adus aminte de el citind comentariile la textul supărat al Groparului. Despre elveţienii care, ca nesimţiţii, au pozat gunoaiele şi ţiganii noştri de toate zilele şi AU PRETINS CĂ ACESTEA FAC PARTE DIN ROMÂNIA.



P.S. : Când o să scăpăm de complexul nea Costică, poate, poate cu puţin noroc o să înceapă să se schimbe ceva în bine şi pe-aici. Părerea mea !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu