miercuri, noiembrie 26
PISICILE NU FAC POLITICA
Maine fac curatenie.
marți, noiembrie 25
stumble - carti

cum poti sa modelezi cartile...uhmmmmm, blasfemie?!?!
vizitati aici
de ce se numeste oare pagina don't like reading?
duminică, noiembrie 23
GRI

Cad fără grabă fulgi mari şi lipicioşi. Ziua doarme ceţos.
Pufogu’ s-a cuibărit pe un teanc de rufe călcate, mirosind apetisant a balsam italienesc şi ţese vise (“Eu nu dorm, messieurs, eu visez” – Ludovic al n-şpelea). Ducesa a făcut o vizită asparagusului (un asparagus e alcătuit din multe cozi verzi şi ţepoase ; pisica se ascunde şi trebuie determinată să iasă la lumină), apoi a alergat printre picioarele scaunului şi a reuşit într-un final să-şi prindă coada. Pisicuţa s-a refugiat pe hol, la întuneric, şi-a strâns dungile fumurii într-un ghem aspru de lână şi pretinde că e modelul după care a fost construit Sfinxul. Tărzănel a sărit în braţele mele, mi-a mărturisit că e fascinat de cursorul care ţopăie pe ecran, a încercat să-l prindă, a declanşat o serie de comenzi despre care habar nu aveam că există ; da, poziţia perfectă din care poţi captura un cursor este din « stând » pe tastatură. Apoi mi s-a cuibărit pe genunchi, sforăind recunoscător.
Timpul probabil : Rafale de zapada izolate. Nori trecatori. Rece.
miercuri, noiembrie 19
STUMBLE , AZI
- Mouseover şi vezi cum trec orele, ziua, noaptea, amurgul şi răsăritul peste zgârie-nori. Fascinant...
- Fotografii din marile biblioteci ale lumii. Cărţile sunt adevăratele obiecte de lux şi au nevoie de palate. Mă gândesc serios să-mi fac un print uriaş cu una din aceste imagini şi să-l pun pe perete.
- Pentru amatorii de somn în aer liber, un aranjament inedit. Beware of seagulls J
- Africa, prin obiectivul unui fotograf englez. BW ale unor animale superbe şi misterioase. Trebuie văzut.
- Tabelul periodic al condimentelor.
- Politics explained : « Ai două vaci... » Poate aţi mai citit-o ; credeţi-mă, e la fel de amuzant şi a doua oară.
- Oare câinii merg în rai ? Duelul pastorilor.
- Ce sunete scoate un aligator, babuin, whippoorwill, popcorn, periuţă de dinţi, ţânţar (poate nu ştiaţi) etc.etc. Find Sounds – web search.
- Globuri pământeşti, hărţi, date politice şi geografice . Cum sunt repartizate resursele de apă ? arsenalele nucleare, curenţii oceanici, teritorii fără ieşire la mare (landlocked), speranţa de viaţă, zone de criză, lumea sec.XVII, curenţii refugiaţilor. V-am făcut curioşi?
- Pooktre ! O livadă cu meri în formă de oameni ce aleargă şi gutui în care te aşezi ca într-un fotoliu. Principiul bonsai-ului şi întreprinzătorul American.
- Hotelurile neobişnuite ale lumii. Vrei să dormi într-un iglu la următoarea oprire ? Sau poate într-o casă din copac ?
Aici patrulează pisicile: - Ghid de comportament pentru pisici. Am o completare pentru servirea mesei : dacă nu eşti luat în seamă, pune o lăbuţă pe coapsa stăpânului. Dacă tot nu eşti luat în seamă, extinde ghearele.
- The Cute Project. Pisicuţe, căţeluşi, broscuţe ţestoase, aricei, bursucei. Doza zilnică de drăgălăşenie. Mai ales dacă ţi-au mers toate pe dos.
- Let’s be friends. În top : hipopotamul cu broasca ţestoasă ; bine, mai e şi mâţa călărită de o maimuţică. Chiar ţi-au mers toate pe dos azi ?
- Puppies. Daily.Duuuuh...
O FIINŢĂ CIUDĂŢICĂ
A apărut în curtea din spatele casei, după trei zile de ploaie rece şi vânt câinos. Mai întâi a apărut miorlăitul şi apoi pisica. Era udă, tărcată şi cu burta mare. Şi semăna îngrozitor cu un pisic pe care îl pierdusem nu de mult. Aşa că deşi credeam că ne sunt de-ajuns cei doi motani , a rămas şi ea. S-a dovedit că burta nu adăpostea pisoi, că avea codiţa ruptă şi şalele diforme şi că era singura pisică din lume căreia nu-i plăcea să fie alintată. În schimb s-a împrietenit cu Ţuţi, căţeluşa.
După luni de zile în care burta ei mare a adăpostit doar pisoi imaginari, Pisicuţa a început să strige motanii. Miorlăitul ei semăna aşa de mult a lătrat, că prima dată când am auzit-o ne-am speriat. Apoi am râs, întrebându-ne care motan îi va mai răspunde dacă se va auzi chemat în felul ăsta.
Apoi Pisicuţa a început să viseze. Era vară şi ea stătea pe casă, sprijinită de horn cu toate lăbuţele, ca să nu se dea de-a rostogolul ca o minge. Dormea mai mereu şi visa lăbuţe moi, mustăţi, boticuri şi sfârâit subţirel. Şi din visele ei aburite la soarele verii, purtate pe lăbuţe subţiri şi strâmbe au apărut un birmanez alb cu ochi albaştri fremeni şi două pantere negre în miniatură. Apoi, când aceştia au crescut şi s-au împrăştiat în lume, a ivit încă doi birmanezi cu ochi nemaipomenit de albaştri şi o liotă de pisoi tărcaţi. Pe toţi i-a ascuns în pod, să nu-i mai miroase câinii şi să nu mai plece în lume
Acum au plecat toţi puii , cu lăbuţele, mustăţile şi sfârâitul lor subţire. Pisicuţa se joacă din nou cu Ţuţi dar nu mai cheamă motanii(Oamenii au pastile pentru tot felul de lucruri în lumea asta, în afară de fericire). .În schimb a devenit stăpâna absolută a unui regat de iarbă. Când motanii se iau la bătaie, ea aleargă pe labele ei subţirele şi strâmbe şi-i desparte, strigându-le cuvinte de ocară. Apoi se aşează pe trepte şi priveşte cum trece lumea.
STUMBLE !
Instalezi Stumble Upon în câteva secunde şi apoi începi să click-uieşti la capătul din stânga al barei. Paginile care-ţi plac le adaugi la favorite cu Stumble Up sau le trimiţi cui doreşti, tot din bara Stumble, care-ţi memorează adresele de e-mail ale prietenilor. Poţi să socializezi şi să întâlneşti alţi Stumble-fani care au aceleaşi preferinţe, îţi editezi profilul, intri pe chatroom. Eu nu am făcut nimic din toate astea – dar posibilitatea există. Poţi deasemenea să alergi, la întâmplare, după video-uri, imagini, muzică, sau printre paginile favorite ale prietenilor. Chestia e că ai parte de tot felul de surprize plăcute şi de cele mai multe ori de informaţii sau divertisment de calitate. Mai este şi un filtru pentru adult content pentru cine are juniori pasionaţi de călătorii virtuale.
V-am mai spus că sunt încântată ? Ca în faţa unui magazin cu cadouri gratuite. Sau ca la începutul unei vacanţe cu multe proiecte de călătorii. V-am mai spus că e adictiv ? Gata cu postul ! Mă duc să Stumble !
marți, noiembrie 18
o cai copite cai copite cai


Am vãzut mai demult un film în care Robert de Niro juca rolul unui fotograf; el era fotograf într-o secţie de poliţie, ziua fotografia cadavre şi dimineaţa devreme fãcea fotografii adevãrate. Povestea este cum într-o dimineaţă pustie (se zice cã nu e oraş mai pustiu ca NY la 4 am), a vãzut apãrând în capãtul unei strãzi din alea lungi de NY un cal alb. Do you realize, what a moment. Ce subiect, ireal şi nemaivãzut în lumina magicã a dimineţii.
Anyway de când ne-am pus net nu prea mã mai uit la filme…nu mai am timp.
În oraşul nostru vezi mai mereu cai. Sunt fiinţe care-şi câştigã greu dreptul de a exista. Tre’ sã poarte potcoave, hamuri, ochelari care nu-s nici de soare nici de firmã şi o cãruţã cu vârf în spinare. Am vãzut unul mic sãracul şi în spate avea remorca cu lemne peste care şedeau 7-8 mari bãrbaţi musculoşi şi virili, dintre care unul posesor de biciuşcã şi de vocabular adecvat. Şi calul trebuia sã tragã. La o intersecţie ce urcã dealul, alt nãpãstuit cãzuse pe-o parte, rãsucit în hamuri şi un grup de experţi îşi dãdea cu pãrerea pe lângã viaţa lui, în timp ce ãl de l-a fãcut soarta stãpân şi nu cal se scãrpina în chelie înjurând; calul - of course, my horse. Faptul cã totul se petrecea lãngã crâşma sordidã Zaraza nu cred cã are vreo relevanţã . Nu pentru cal.
Am vãzut un cal cu coastele ieşite aproape prin piele întins pe malul apei, încercând cu o disperatã urmã de demnitate sã-şi ţinã capul drept; era în apropiere de palatul ţigãnesc. Nu ştiu dacã era doar foarte obosit sau…cred cã murea. Şi era primãvarã şi iarba verde…
Am vãzut un cal însoţit de prietenul lui, Câinele (despre el, dacã ziua o sã se facã de 27 de ore , poate în alt post) pãscând din tomberon; pardon - pubela ecologicã. Asta era iarna; tocma se topise zãpada şi era frig şi cenuşiu între betoane. Sunt şi cai care pasc între blocuri, la marginea oraşului. În general, sunt peste tot, şi-şi fac simţitã prezenţa lãsând în urmã grãmãjoare ecologice şi mirositoare pe asfalt, printre matizuri, vw şi alte kitsch-uri lucioase şi foarte utile .(wtf , aş vrea şi eu una din aia:D:D)
Am vãzut şi cai fericiţi, acum o sãptãmânã, pe o pajişte verde, pe malul unei gârle, la malul unei pãdurici, la o sutã de metri distanţã de ultimele case. Erau ei împiedicaţi de picioarele din faţã – ceea ce le fãcea de râs elanurile amoroase dar erau doar ei, ierburile, cerul albastru sclipitor şi vânticelul cald ca rãsuflarea mânzului de o zi. Era şi mânzul acolo, sugea de la maică-sa, iar ea a semnalizat fornãind când m-am apropiat. I-am lãudat progenitura şi am rugat-o sã mã lase sã-i fac o pozã, învârtindu-mã şi vorbind în jurul ei.
Sã se iveascã ici-colo pe strãzi, la ceasurile magice ale zilei
Sã fornãie scurt, a avertizare şi sã arate mulţumiţi
sweet Rrromanians
Vorba ardeleanului (sau olteanului sau moldoveanului – depinde din ce regiune eşti, iubite cetitoriule) când a vãzut girafa:
“Aşa ceva nu se existã!!”
N-am crezut nici eu cã aşa ceva existã pânã nu am vãzut; am crezut cã e o glumiţã rãsuflatã de almanahe (:D)
Da’ e pe bune…
Rãmâne sã faci un exerciţiu de imaginaţie despre cam-cum ar arãta o damicela alcãtuitã nu din cãrnuri roze ci din astrahan negru şi cretz. Dacã zâmbeşti parşiv înseamnã cã te gândeşti la ce nu m-am gândit eu.
Nu se specificã dacã un roi de harnice lucrãtoare şi-a fãcut cuib sub casa scãrilor
Sau dacã unul din locatari e un pasionat şi stã cu stupul în balcon
Sau dacã , printr-o conjunctura fericitã, TOŢI locatarii au mãcar un fãgurel, dacã nu un borcan de douã kile din sãnãtosul aliment în cãmarã
Sau…
Mai spune tu:):)
Dar e bine sã ştii cã mai sunt şi români fericiţi; atât de fericiţi cã vor s-o ştie şi alţii
În blocul tau ce se (mai) gãseşte?
CHANGES
E vremea pentru o schimbare. De ce ? Poate pentru că e deja jumătatea lui Noiembrie şi după cum toată lumea ştie în această perioadă lumea face multe schimbări. Alt motiv mai consistent ar fi sugestia lui Oana, de a face din n’şpe bloguri unul singur. Oana e fiica mea şi mi-a dat multe sfaturi bune de-a lungul timpului (aş vrea să cred că reciproca e valabilă dar de multe ori mă îndoiesc sigh). .
Când am descoperit blogosfera şi mi-am dat seama că I must get myself one of those am început cu un blog de plante medicinale; de acolo şi nick-ul green. Din când în când mai adaug câte ceva (material este destul) şi îndrăznesc să afirm că sunt lucruri bune şi folositoare. Apoi a urmat o tentativă de blog de atitudine. Dar cum nu doream să iau atitudine faţă de şmenarul sau piţipoanca zilei şi cum nu poţi fi mereu indignat sau sarcastic, chiar dacă eşti moldovean şi prestezi în învăţământ nu am adunat prea multe posturi.
Familia mea si alte animale, pentru cine încă nu a aflat e titlul unu roman savuros al englezului Gerald Durrell (da, fratele lui Lawrence ; spre dezolarea mea pe acesta nu am reuşit să-l citesc deşi în momentele mele de optimism susţin că am gusturi bune în literatură). GD a făcut enorm pentru conştientizarea omenirii în legătură cu protecţia speciilor pe cale de dispariţie şi a fost un înfocat iubitor de animale. Aflaţi mai multe de pe site-ul lui şi căutaţi-i cărţile.
A treia tentativă a mea ar putea fi exprimată prin : « spune ceva ce e profund adevărat pentru tine ; sigur mai sunt şi alţii pe undeva care gândesc la fel ». Şi cum pisicile şi căţeii sunt o parte importantă din viaţa mea (deşi nu am la fel de mulţi ca, de exemplu, my flickr friend Robert) am încercat să privesc lumea prin ochii lor. Prietenii mei cu blăniţă sunt deseori candizi, uimiţi în faţa spectacolului lumii, copilăroşi, fantaşti şi plini de imaginaţie (şi, ca tot omul, mai pot fi şi egoişti, hachiţoşi, enervanţi de-a dreptul dar asta face parte din farmecul lor).
Cum spuneam, am să închid deci, cuvinte… şi am să transfer aici două sau trei din posturile care bănuiesc că ar merita cât de cât. Aşa că în acest blog păzit de pisici voi mai avea şi un spaţiu în care îmi voi da din când în când frâu liber indignării, că motive sunt – slavă Domnului. Şi fiindcă nu degeaba în profilul meu scrie web explorer etc.etc. voi scrie din când în când şi despre descoperirile mele. Cum era vorba aceea – « spune-mi ce citeşti ca să-ţi zic cine eşti ? » Ceva la genul...
O să rezulte un blog-mozaic dar cred că e mai bine. Sper. Sper că nu va fi mai rău, măcar. Şi dacă n-o să iasă nimic o s-o iau de la capăt. Sau poate nu, cine ştie.
Dar în orice caz o să dau vina pe Oana....
luni, noiembrie 17
Stickstickstickstickstick
Am un băţ!!
Am o baghetă magică
Am o baghetă magică din aur
Am un os delicios de juma’de metru
Am o coastă de porc afumată şi alerg s-o îngrop în grădina mea secretă
Am o acadea lungă-lungă cu gust de ciocolată, vanilie, caramel, frişcă, fistic, căpşuni şi cocos
Port cu mine sceptrul care-i însemnul stăpânirii mele absolute asupra acestui teritoriu
Alerg pre un covor roşu spre săli imense de marmură unde supuşii mei mă vor primi cu ovaţii
Zbor
În jurul meu mulţimile aclamă, sunt literalmente îngropat în flori
Eheeh
Chiar m-aţi crezut ?
Deasupra e cerul albastru
În jur mirosul de pământ reavăn
În faţă e omul meu care mă cheamă
Şi am un băţ!!
marți, noiembrie 11
BALADA MOTANULUI
Motan m-aş fi dorit să fiu
cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
cu gheare şi musteţe lungi,
c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.
La ora când târâş-grăpiş
zăpada nopţii se adună
eu, cocoţat pe-acoperiş,
să urlu a pustiu la lună.
Şi-atuncea, şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine
şi să mă-njure surd, de Domnul,
că le-am stricat, urlând, tot somnul.
[...]
Balada motanului, Nichita Stanescu
vineri, noiembrie 7
DEALUL CU CAI
